Cinedome levert studio-oplossingen aan Kenneth Johannes

In het voorjaar van 2023 vroeg Kenneth Johannes ons om mee te denken over hoe de audiovisuele kwaliteit van zijn live uitzendingen verhoogd konden worden. Het resultaat is een prachtige live en opname studio, inclusief bewegende camera’s.

De vraag van Kenneth Johannes was duidelijk: goede livestream apparatuur en een betere inrichting voor live uitzendingen op de dinsdagavonden. Om een goed idee te krijgen van waar we mee konden werken, hebben we om een aantal foto’s en de afmetingen van de ruimte gevraagd en gingen aan de slag, met de doelgroep in het achterhoofd. Die bestaat uit een breed publiek van jong en oud, geinteresseerd in actualiteit en wat de Bijbel hierover zegt.

In een adviesdocument hebben we Kenneth Johannes aangeraden de ruimte aan te kleden met een brede witte boekenkast, die mooi zou afsteken tegen de grijze muur. Een bijkomstig voordeel is dat de gekleurde verlichting die we aanraadden mooi op de kast geprojecteerd kan worden, zodat het beeld meer tot leven komt en interessant blijft om naar te kijken voor langere tijd.

Met het verplaatsen van het bureau naar rechts van het middel in de kantoorruimte, plaatsten we twee dimbare LED PAR-spots aan weerskanten om de kast te belichten.

Er zijn twee cameramodellen uitgekozen voor de live-uitzendingen: drie Mevo Start camera’s en de OBSBOT Tiny 4K AI-Powered PTZ 4K Webcam. Omdat de uitzendingen in HD zijn en niet 4K, voldoen de Mevo’s aan de wensen van de stichting. Het mooie aan de OBSBOT webcam is dat deze autotracking heeft en de camera bewegingen volgt, waardoor de uitzendingen dynamisch aanvoelen zonder tussenkomst van een cameraman. Om die reden is de OBSBOT ook als hoofdcamera geplaatst en zijn de Mevo’s vooral bedoeld om af en toe van beeld te wisselen om de aandacht van de kijker vast te houden. De OBSBOT en Mevo’s zijn op stevige statieven geplaatst en de derde Mevo op een arm die vast zit aan het bureau voor beelden van bijvoorbeeld een open geslagen Bijbel.

Met een softbox links in de kantoorruimte hebben we Kenneth Johannes van voren belicht om de mooiste beeldkwaliteit te behalen. Door de softbox niet direct te richten blijft het beeld zacht en ontstaan schaduwen die diepte aan het beeld geven. In plaats van direct licht is de lamp gericht op een witte muur, die het licht reflecteert.

De microfoon is met behulp van een 2-kanaals USB 2.0 audio interface aangesloten. Op die manier hoeft het geluid niet via de ingebouwde microfoons van de camera’s te komen. Later hebben we de microfoon vervangen voor een draadloze Sennheiser lavier die ook verbonden is met de interface. Voor live-uitzendingen met gasten is ook een bekabeld in-ear systeem aangesloten op de uitzendcomputer, een iMac. Op die manier kan Kenneth Johannes zijn gasten horen zonder dat er een echo in de uitzending ontstaat.

De beelden worden samengevoegd en uitgezonden in OBS Studio. De MEVO camera’s zijn op het programma aangesloten via een draadloze netwerk verbinding en worden met NDI van Newtek binnengehaald. De OBSBOT is via USB verbonden. Ook wordt hier de identiteit, het logo rechtsboven, toegevoegd om de herkenbaarheid van de stichting te verhogen. Om met gemak te kunnen schakelen tussen beelden, video’s en gasten is Elgato’s streamdeck ingezet met handige programmeerbare knoppen.

Ook de andere bronnen worden via NDI binnengehaald, zoals gasten via Skype en bijvoorbeeld beeld en geluid van een MacBook laptop. Met de installatie van een virtuele geluidsuitgang op de laptop kan ook het geluid van bijvoorbeeld video’s die op de laptop worden afgespeeld via NDI meegestuurd worden.

In OBS Studio wordt een bewegende, zachte gradient aan de achtergrond toegevoegd wanneer het beeld opgedeeld is. Dit zorgt voor een prettige kijkervaring en houdt de aandacht vast.

In korte tijd is de audiovisuele kwaliteit van de programma’s van Kenneth Johannes enorm vooruit gesprongen. Bekijk ook eens zijn YouTube kanaal!

Bent u ook geïnteresseerd in onze diensten en oplossingen? Neem vandaag vrijblijvend contact met ons op!

MEER BLOGS